Als u het vochtgehalte in uw huis niet kunt regelen, kan dit tot veel problemen leiden. Wanneer de luchtvochtigheid in huis te hoog is, versnelt het de groei van schimmel en meeldauw, vermindert het de efficiëntie van verwarming en koeling en creëert het een aantrekkelijke omgeving voor ongewenste plagen. Het is absoluut noodzakelijk dat alle huiseigenaren een strategie voor vochtbeheer ontwikkelen om deze problemen te voorkomen.

1. Denk niet over de vochtigheid

Denk niet over

Om het vocht in huis goed te beheersen, moet u de luchtvochtigheid zorgvuldig in de gaten houden. Volgens ENERGY STAR, het energie-efficiëntieprogramma van het Amerikaanse Department of Energy, moet de vochtigheid in een huis tussen de 30 en 50 procent liggen. Een hygrometer is een goedkoop hulpmiddel dat u kunt kopen om de luchtvochtigheid in elke kamer te controleren. Er zijn ook thermometers beschikbaar die zowel temperatuur als vochtigheid weergeven.

2. Vochtbeheersing is een must voor de gezondheid van het gezin

Als u het vochtgehalte in uw huis niet onder controle houdt, vormt dit een aanzienlijk gezondheidsrisico voor uw gezinsleden en huisdieren. Micro-organismen gedijen goed in vochtige omstandigheden en kunnen de luchtkwaliteit van je huis aantasten. Door vocht te verwijderen, vermindert het aantal allergenen in huis, inclusief schimmels en huisstofmijten. Het beheersen van de luchtvochtigheid in huis is een must voor mensen met allergieën en astma. Omdat te veel vocht ook ongedierte aantrekt, kunnen u of familieleden gezondheidsproblemen ervaren door verontreinigingen die zich door het huishouden verspreiden door ongewenste insecten en knaagdieren.

3. Het vinden van de oorzaak van te veel vocht kan een uitdaging zijn

oorzaak

Het regelen van de luchtvochtigheid in een woning begint al in de ontwerp- en bouwfase van een nieuwbouwproject. Wanneer een woning ventilatieproblemen heeft of de bouwmaterialen die in de constructie worden gebruikt, de opbouw van vocht bevorderen, is de kans groter dat vochtproblemen ontstaan. Huisreparaties die niet direct worden aangepakt, kunnen ook bijdragen aan vochtproblemen. Lekkage van leidingen kan bijvoorbeeld de luchtvochtigheid verhogen. Als u de oorzaak van te veel vocht niet zelf kunt bepalen, neem dan contact op met een professional voor hulp.

4.Kelder kan de schuld zijn

Elk type ondervloer, zoals kelders en kruipruimtes, is gevoelig voor hoge luchtvochtigheid. Grondwater kan gemakkelijk door scheuren of gaten in de keldermuren dringen. Bepaalde materialen die in kelders worden gebruikt, zoals betonblokken, zijn ook erg poreus en absorberen water wanneer ze worden blootgesteld. Een dampscherm kan in een kruipruimte worden neergezet om te voorkomen dat het bodemvocht de ruimte binnendringt. Om water in de kelder te vermijden, kan een methode worden gebruikt om de grond vanaf de basis af te hellen. Regenpijpen kunnen ook uit het huis worden verwijderd om de fundering te beschermen.

5. Verwijder het vocht helemaal niet

Eenergy  adviseert een minimale luchtvochtigheid van 30%, omdat niet genoeg vocht in de lucht lichamelijk ongemak kan veroorzaken. Sinusproblemen kunnen zich ontwikkelen en u zult merken dat uw keel krassend is. Je huid kan droog en jeuken. Gebarsten lippen komen ook vaker voor als de lucht te droog is. Bovendien kan een lage luchtvochtigheid elk type houten meubel en bouwmaterialen die u bij u draagt, beschadigen. Krimp kan optreden samen met structurele kromtrekken.

Categorieën: Vochtregulatie

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *