Overtollig vocht in uw huis kan schade veroorzaken en schadelijke schimmel- en schimmelgroei stimuleren. Leer hoe u vocht kunt verminderen en de problemen die het veroorzaakt kunt vermijden.

Vochtigheid en vochtigheid binnenshuis

Vocht condenseert in waterdruppels wanneer warme, vochtige lucht in contact komt met een koel oppervlak. Activiteiten zoals koken, baden, kleding drogen en afwassen, voegen vocht toe aan de lucht. Sommige kachels, zoals niet-geventileerde aardgas- of kerosinemodellen, verhogen ook het vochtgehalte in uw huis. In de winter zijn ramen, muren en deuren die niet goed geïsoleerd zijn, vaak koele oppervlakken. Niet-geïsoleerde koudwaterleidingen zijn voorbeelden van koele oppervlakken in de zomer.
Druppeltjes kunnen zich op deze oppervlakken ophopen en tegen muren, ramen en structurele componenten lopen, waardoor ze gaan rotten en schilferen en een goede omgeving bieden voor schimmel- en schimmelgroei.

schimmelgroei

Vochtcontrole binnenshuis

Als je vocht ziet ophopen, droog het dan snel en pak de oorzaak van het probleem aan. Twee basiselementen voor het beheersen van vochtophoping zijn het minimaliseren van koele oppervlakken en het verminderen van vochtigheid. Stormdeuren en -ramen minimaliseren koele oppervlakken in de winter door het interieur te scheiden van koude buitenlucht. Dubbele en driedubbele beglazing isoleren ook het binnenglas tegen de kou. Naast het verminderen van vocht, zal het toevoegen van deze verbeteringen uw huis het hele jaar door energiezuiniger maken. Let ook op raambekleding. Door gordijnen en jaloezieën in de winter te openen, kan de warmte het binnenglas bereiken. Er kan wat condensatie optreden, maar door de verbeterde bloedsomloop hoopt het zich minder snel op. Isolerende koudwaterleidingen elimineren een gewoon koel oppervlak bij warm weer. Met rechte en gebogen mouwen kunt u isolatie op uw pijpen aanbrengen – schuif gewoon op de mouwen en dicht de openingen en naden af ​​met ducttape.

Uw verwarmings- en koelsystemen kunnen ook helpen het vocht in huis te beheersen. Gas- en elektrische ovens verminderen de luchtvochtigheid met droge hitte. Airconditioning verlaagt het vocht in de lucht terwijl het afkoelt. Houd registers open en gedeblokkeerd om een ​​goede luchtstroom mogelijk te maken, en laat de systemen regelmatig inspecteren en onderhouden om ervoor te zorgen dat ze goed werken.

Breeuwen en weerstrippen verbeteren de energie-efficiëntie en voorkomen dat vochtige lucht een huis binnendringt, maar ze verminderen ook de luchtuitwisseling waardoor vocht het huis uit kan stromen. Afzuigventilatoren in de badkamer, drogerafzuiging en uitgeputte afzuigkappen die naar buiten ventileren, verwijderen vocht dat activiteiten creëert zoals douchen, baden, kleding drogen, afwassen en koken. Houd de apparaten vrij van stof, pluisjes, vet of iets anders waardoor ze niet goed kunnen werken.
Andere eenvoudige manieren om de luchtvochtigheid te verminderen zijn onder meer:

luchtvochtigheid

  • Dek de potten indien mogelijk af tijdens het koken
  • Laat kamerdeuren open voor een goede luchtcirculatie
  • Brandhout buiten opslaan
  • Over aquaria

Als een hoge luchtvochtigheid een probleem is dat niet met andere methoden kan worden verholpen, verwijder dan vocht uit de lucht met een luchtontvochtiger. Ze zijn effectief in toiletten, kelders, badkamers en elke kamer die geen airconditioning heeft of een slechte luchtcirculatie heeft. Zoek naar ENERGY STAR®-gekwalificeerde modellen die minder energie verbruiken dan conventionele luchtontvochtigers.

Categorieën: Vochtregulerend

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *